Открит урок в Браниполе

05.04.2023 г.

На 5-ти април 2023 г. с благословението на Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов - Ректор на ДУ Пловдивска духовна семинария и Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Пловдив, група семинаристи и преподаватели посетиха ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Браниполе, Пловдивска област.

Групата бе водена от д-р Делян Тодев, преподавател по „Литургика“,  и г-н Станислав Кръстев, дежурен възпитател в пансиона на семинарията.  Там те изнесоха открит урок пред малки и големи, в който се засегнаха няколко основни теми.

На учениците от I-ви клас, които изучават предмет „Религия-Православие“, се разказа за живота на светците, значението на кръстното знамение и основните истини на Православната вяра.

Пред по-големите възпитаници от V-ти, VI-ти и VII-ми клас се засегнаха темите: Християнството в България, Произхода на славянската писменост, Делото на светите братя Кирил и Методий и Обучението в килийните училища през време на робството. Особено внимание се обърна и на значението, обучението и възпитанието в Пловдивската духовна семинария като „огнище на вярата“, достойно продължаваща делото, завещано от св. братя и техните ученици – с вяра в Бога да помним своя род и език. Всички присъстващи с внимание и интерес изслушаха беседата, която изнесе д-р Тодев. В края на открития урок семинаристите заедно с г-н Кръстев изпяха избрани църковни песнопения – „Богородице Дево“ и тропар на светите братя Кирил и Методий.

Ръководството на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Пловдив, изказва своята благодарност на училищното ръководство при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Браниполе за светлия почин и поздравява г-жа Елена Шишкова за равноангелното дело, което развива.

© 2018 seminaria.bg