Поклонническо пътуване

25.04.2023 г.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 25-ти април 2023 година възпитаниците на ДУ Пловдивска духовна семинария "Св.св. Кирил и Методий" - гр. Пловдив, се отправиха на поклонническо пътуване из духовните средища на милата ни родина България (Светата Пловдивска митрополия).

Водени от ректора на семинарията ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов, заместник-ректора доцент Димитър Мирчев, свещеноиконом Любомир Траянов – архиерейски наместник на Пещерска духовна околия и преподавател по "Нов Завет" и "Литургика", свещеноиконом Николай Величков - архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия и преподавател по "Догматика" и "Апологетика", и група учители, семинаристите посетиха следните забележителности:
Първи ден - Бачковски ставропигиален манастир "Св. Успение Богородично", манастир "Св. Пантелеймон" - край гр. Смолян, и забележителностите на град Смолян.
Както в Бачковския, така и в Смолянския манастир семинаристите бяха запознати с историята на тези благодатни обители. Поклониха се на светините, съхранявани там, и чрез своите песнопения отправиха молитви към Всемилостивия Бог.
Втори ден - Сутринта след като се поклониха в Смолянския храм "Св. Висарион Смоленски", учениците отпътуваха за град Златоград. Там, водени от предстоятеля на храмовете "Св. вмчк. Георги" и " Св. Успение Богородично" иконом Виктор Христев, те имаха възможността да се запознаят с историята, описваща тези забележителни места.
В края на деня семинаристите пристигнаха в средновековния  манастир "Св. Йоан Предтеча" в гр. Кърджали.
Трети ден - С благословението на епархийския архиерей и игумена на манастира "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали свещеноиконом Добромир Костов, в съслужение с всички присъстващи духовници, възглави Света Божествена Литургия в средновековната света обител, като изпроси от Благия Бог небесно благословение и велика милост за всички.
След светата Литургия семинаристите посетиха Регионалния исторически музей в град Кърджали, храм "Св. Успение Богородично" и забележителностите на града.
Четвърти ден - Възпитаниците на семинарията взеха участие в духовна беседа, водена от игумена на манастира в гр. Кърджали отец Николай Величков, а редом с това се запознаха и с историята на древната обител.
След това отпътуваха към средновековния каменен комплекс "Перперикон" в Източните Родопи. Видяха и се удивиха от неописуемата панорамна гледка, която се откриваше пред тях.
В ранния следобед посетиха и гр. Хасково. Там видяха статуята на Пречистата Богородица, която е единствена по рода си със своите размери и мащаб.
Водени лично от архиерейския наместник на град Хасково - отец Георги Тодев, бъдещите духовници се поклониха и в градските  храмове - "Св. Успение Богородично" и "Св. Архангели".
В края на деня поклонническата група се върна обратно в дворите на семинарията.
Така в рамките на четири дни учениците успяха да придобият знания, чрез които да могат да усъвършенстват себе си през целия си живот.

© 2018 seminaria.bg